Готуємо рибні страви на сковороді: від класичних рецептів до кулінарних секретів для ідеального смаку кожної страви
Після виходу , я зрозуміла, що таких же любителів рибки, як і я, досить багато і сьогодні хочу поділитися з вами ще трьома чудовими рецептами приготування риби. Страви нескладні, готуються з будь-якої риби і самих звичайних продуктів, які знайдуться в кожному будинку. Крім того, нам навіть духовка не знадобиться, все приготуємо на сковороді!
Тушкована риба з цибулею та морквою
- 1 кг риби;
- 2 великі цибулини (300 г);
- 2 моркви (250 г);
- Рослинна олія для смаження;
- 3-4 ст. л. борошна;
- 1 ч. л. приправи для риби;
- Сіль, перець за смаком;
- 2 лаврових аркуша;
- 5 горошин запашного перцю;
- 100-150 мл рибного бульйону / води.
Таке просте в приготуванні, але при цьому дуже смачне блюдо! Готуємо панірувальну суміш для риби. Для цього у борошно додаємо приправу для риби, сіль і чорний мелений перець, змішуємо і панірування готова. У сковороду наливаємо олію, розігріваємо, паніруємо і обсмажуємо рибу, нарізану порційними шматками – у мене 3 тушки минтая, загальною вагою 1 кг. Обсмажуємо рибу до напівготовності і появи апетитною скоринки. Перекладаємо її в тарілку. У цій же сковороді обсмажуємо 300 г ріпчастої цибулі, нарізаного півкільцями – це дві великі цибулини. Як тільки цибуля стане золотистою, додаємо до нього 2 моркви, натерті на крупній тертці або нарізані тонкою соломкою. Обсмажуємо овочі на сильному вогні майже до готовності і лише потім додаємо сіль, перець, додаємо 2 лаврових листа і 5 горошин запашного перцю. Перемішуємо і на обсмажену овочеву подушку викладаємо рибу.
Укладаємо її в один шар, додаємо буквально півсклянки рибного, овочевого бульйону або води, накриваємо кришкою, зменшуємо нагрівання і тушкуємо на повільному вогні 12-15 хвилин з моменту закипання. Подаємо рибу в гарячому вигляді разом з овочами і улюбленим гарніром, посипавши свіжою зеленню. Як гарнір відмінно підходить відварна, запечена або смажена картопля, мариновані овочі, розсипчастий рис, овочевий салат або овочі на пару.
Риба, томлена в томаті з овочами
- 1 кг риби;
- Сіль, перець, приправа для риби;
- Борошно для панірування;
- Олія для смаження;
- 2 великі цибулини (300 г);
- 4 зубчики часнику;
- 1 солодкий перець (200 г);
- 1 стебло селери (за бажанням);
- 0,5 л подрібнених томатів;
- червоний гострий перець за смаком;
- 1 ч. л. італійських / прованських трав;
- Цукор за смаком.
Цей рецепт для всіх любителів ніжною, соковитою рибки в пряному, кисло-солодкому томатному соусі з легкої остринкой. У сковороді розігріваємо олію, паніруємо порційні шматки риби і на сильному вогні обсмажуємо до напівготовності і появи рум’яної скориночки з двох сторін. У цьому рецепті у мене морський окунь загальною вагою 1 кг. як панірування, як і в першому випадку, використовуємо суміш борошна, приправи для риби, солі і чорного перцю. Залишки рибної панірування не викидаємо, просіваємо її і зсипаємо в баночку з написом “рибне борошно”. Золотисту рибку перекладаємо на тарілку.
У цій же сковороді обсмажуємо 2-3 великі головки цибулі, нарізаного дрібними кубиками або соломкою. Як тільки цибуля підрум’яниться, додаємо 4 зубчики часнику, а ще через хвилину 1 м’ясистий солодкий перець, нарізаний невеликою соломкою. Якщо немає свіжого перцю, беріть заморожений. Крім того, можна використовувати нарізаний соломкою стебло селери. До обсмажених овочів додаємо 0,5 літра домашнього томатів або томатного соусу. Якщо немає ні того, ні іншого, змішайте 3 ст. л. томатної пасти і 400 мл води. У соус додаємо трохи гострого перцю – у мене в маслі, але можна взяти сушений або свіжий, 1 ч. л. прованських або італійських трав.
Томатну підливу перемішуємо і обов’язково пробуємо на смак – мені не вистачило солі, трохи перцю і трохи цукру. Викладаємо рибку в цей пряний, кисло-солодкий томатно-овочевий соус. Накриваємо кришкою, зменшуємо нагрівання і тушкуємо на повільному вогні 10-12 хвилин. Подаємо рибу на гаряче з гарніром або в якості холодної закуски, як самодостатня страва, при подачі посипаємо свіжою зеленню або зеленою цибулею. Як гарнір чудово підходять картопляні скибочки, рис, гречка, булгур, а якщо немає ніякого гарніру, візьміть шматочки багета, запеченої на грилі або хрусткі хлібні тости.
Пісні рибні тефтелі в томатному соусі
Для тефтелькою:
- 0,9-1 кг рибного філе;
- 3-4 зубчики часнику;
- 2 великі цибулини;
- 1 ст. л. сушеної зелені;
- 1 склянку панірувальних сухарів (120 г);
- Сіль, перець за смаком.
Для соусу:
- Рослинна олія для смаження;
- 1 велика цибулина;
- 4 зубчики часнику;
- 500-600 г подрібнених томатів;
- 1 ч. л. сухого базиліка;
- Сіль, перець, цукор за смаком;
- 0,5 л рибного бульйону.
Це рибне частування припаде до смаку не тільки дорослим, але й дітям, навіть тим, які зовсім не люблять рибу.
Для котлетної маси подрібнюємо на м’ясорубці рибне філе – у мене філе минтая і тілапії, загальною вагою 900 гр. Туди ж відправляємо 3-4 зубчики часнику і 2 великі цибулини. До подрібненим продуктам додаємо 1 ст. л. сушеної або 2 ст. л. свіжої зелені і 1 склянку звичайних панірувальних сухарів без добавок, по вазі це 120 р. Додаємо сіль, перець і добре вимішуємо. Якщо у звичайні рибні котлети, биточки або тефтелі додають сирі яйця для зв’язування продуктів, то в пісні – панірувальні сухарі або манку. Сухарі відмінно вбирають зайву вологу, і така котлетна маса ніколи не буде рідкою, а вироби з неї не розваляться під час приготування.
Готовий фарш залишаємо на 30 хвилин у спокої, а потім катаємо рибні кульки діаметром 4 см. З такої ж маси можна готувати котлети, биточки, зрази з начинкою, запанірувати їх в борошні і обсмажити на сковороді, запекти в духовці або заморозити про запас. Але ми готуємо тефтелі, а для них потрібен томатний соус. У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо 1 велику цибулину, нарізану дрібними кубиками. В золотистий цибулю додаємо 4 зубчики часнику, обсмажуємо 1 хвилину і вливаємо 500-600 г домашнього томату або подрібнених помідорів.
Туди ж додаємо 1 ч. л. сушеного базиліка, а якщо є, візьміть свіжий. Доводимо соус до кипіння і обов’язково пробуємо на свій смак – я додала трохи солі, перцю і приблизно 1 ч. л. цукру. Вливаємо рибний бульйон, а якщо такого немає, додаємо овочевий відвар або просту воду. Соусу повинно бути стільки, щоб тефтелі повністю в нього занурилися. У киплячий соус викладаємо рибні кульки і при необхідності додаємо ще трохи бульйону, все у мене пішло 0,5 літра.
Доводимо до кипіння й тушкуємо тефтелі на повільному вогні під кришкою 10 хвилин. Подаємо рибні тефтелі в гарячому вигляді, посипавши свіжою зеленню. Як гарнір можна використовувати будь-овочеве пюре, кускус, дрібні макаронні вироби, відварну гречку, рис, пшоно або перловку. Крім того, прекрасно підходять смажені або запечені овочі, наприклад, кабачки, баклажани, цвітна капуста або брокколі. Ну що ж, друзі, сподіваюся, ви не пройдете мимо цих простих і доступних рецептів, і неодмінно скористаєтеся моїми порадами з приготування і подачі цих чудових рибних страв на кожен день!