Рецепти та кулінарія

Як приготувати ідеальну окрошку: кулінарні секрети, корисні поради та три неповторні рецепти для спекотного літа

З приходом літа традиційний для української кухні стає одним з найбільш затребуваних страв меню кафе і ресторанів, кожен з яких готує окрошку у своїй варіації. В готуванні цього холодного супу немає нічого складного, але багатьох бентежить попередня варіння інгредієнтів і копітка «стругание» продуктів, з яких окрошка, власне, складається. Утім , тому хоча б раз за літо можна заморочити і приготувати окрошку за всіма правилами.

Важливі правила проготування окрошки

  • Правило № 1. Найважливіший пункт рецепта окрошки, як очевидно з назви, – покришити інгредієнти. А чим ви заллєте свій суп – квасом або кефіром, – не принципово; делайтекак вам подобається або як готувала ваша мама.
  • Правило № 2. База окрошки – це овочі (огірки, редис, варена картопля), зелень (кріп, зелена цибуля) і білкова складова. Окрошка – проста їжа, яку споконвіку робили з того, що було під рукою. Для смаку і ситності в окрошку кладуть будь тваринний білок: варені яйця, варене, смажене або копчене м’ясо, птицю (курку, індичку) і навіть рибу.
  • Правило № 3. Найпопулярніші заливки – це кефири квас, продукти бродіння з корисними молочнокислими бактеріями, які благотворно впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і знищують хвороботворні бактерії. Саме тому на Русі завжди пили багато квасу – зміцнюючи імунітет з профілактичною метою і захищаючись від харчових отруєнь.
  • Правило № 4. Хочете досягти особливої смакоти (якщо ви не проти гострого) – перед тим як залити окрошку, розведіть трохи гірчиці (хріна) і солі в чашці з квасом, а потім доливайте основний обсяг. Якщо перемішувати спеції прямо в каструлі, з квасу випарується газ, і тим самим ви позбавите окрошку її приємною газованої суті. В якості прикладу – три рецепти різних холодників, щоб ви могли вдосталь попрактикуватися цього літа.

Класична окрошкана квасі

Інгредієнти

  • Картопля – 4-5 шт;
  • Яйце – 5 шт;
  • Редис – 8-10 шт;
  • Свіжий огірок – 2-3 шт;
  • Варена ковбаса – 300 г;
  • Кріп – 100 г;
  • Цибуля зелена – 200 г;
  • Сіль, гірчиця або хрін за смаком;
  • Сметана або майонез за смаком;
  • Квас за смаком.

Приготування

Зваріть яйця круто, помістіть в холодну воду, щоб краще чистилися, остудіть. Картоплю відваріть до готовності і теж остудіть. Дрібно наріжте зелену цибулю, відправте в глибоку ємність. Додайте пару щіпок солі і злегка розітріть з цибулею, щоб цибуля пустив сік і став більш ароматним. Картопля, яйця, ковбасу і огірки наріжте дрібними кубиками і додайте в ємність до цибулі. Подрібніть кріп і відправте в ємність. Ретельно перемішайте всі інгредієнти. Поставте в холодильник на півгодини-годину, щоб суміш охолола. Викладіть порцію ковбасно-овочевої суміші в тарілку. Додайте сметану або майонез за смаком, перемішайте. Налийте в тарілку охолоджений квас. Якщо хочете, додайте сіль і гірчицю (хрін) для пікантності.

Бурякова окрошка на кефірі

Інгредієнти

  • Огірок – 2 шт;
  • Кефір (2-4% жирності) – 1 л;
  • Буряк – 1 шт;
  • Картопля – 1 шт;
  • Яйце – 4 шт;
  • Варена ковбаса – 200 г;
  • Кріп – 1 пучок;
  • Цибулю зелений – 100 г;
  • Вода кип’ячена холодна – 300-500 мл;
  • Сметана – 40 г;
  • Сіль за смаком.

Приготування

Яйця, картоплю, буряк відваріть до готовності і остудіть. Кріп і зелену цибулю подрібніть, додайте сіль, розітріть ложкою, щоб зелень пустила сік. Буряк натріть на крупній тертці. Яйця, картоплю і ковбасу наріжте невеликими кубиками. Змішайте всі інгредієнти. Залийте ковбасно-овочеву суміш кефіром, перемішайте. Розведіть окрошку охолодженою кип’яченою водою, довівши до бажаної консистенції. Розкладіть по тарілках, прикрасьте сметаною і кропом.

Окрошка на мацоні з рапаном і тархуном

Інгредієнти

  • Картопля – 200 г;
  • Редис – 100 г;
  • Огірок – 200 г;
  • Білок курячого яйця – 200 г;
  • М’ясо рапана – 250 г;
  • Цибуля зелена – 2 г;
  • Кріп і тархун для декору.

Інгредієнти для заливки

  • Мацоні – 500 мл;
  • Кефір 1% – 500 мл;
  • Жовток курячого яйця – 10 шт;
  • Гірчиця зерниста – 50 г;
  • Вершковий хрін – 50 г;
  • Сіль морська – 10 г;
  • Тархун і кріп – по 20 г.

Приготування

Для приготування заливки (бази) змішайте мацоні, 1% кефір, 10 курячих жовтків, сіль, гірчицю, хрін і дрібно нарізані тархун і кріп. Все перебити в блендері до однорідної маси. Потім наріжте картоплю дрібними кубиками (або натріть на крупній тертці), огірок – соломкою, редиску – слайсами. М’ясо рапана відваріть при невеликій температурі, приправте сіллю і перцем за смаком, остудіть і наріжте соломкою. Білок натріть на дрібній тертці. Нарізані інгредієнти викладіть на тарілку, окремо один від одного. При подачі залийте базою з мацоні і прикрасьте гілочкою кропу і тархуна.